Mi törődünk veled

Mi törődünk veled

Méregtelenítés 2.

2017. február 25. - Ballagi György

Először is megköszönöm mindenkinek, hogy elolvasta és reagált első blogomra. A reakciókból kiderült, hogy talán jó irányba megyek, amikor megpróbálom elmagyarázni hogyan is kell érteni, milyen rendszerben kell elhelyezni és értelmezni a biológiai történéseket.

Ebben a fejezetben a „mennyiség” kérdéséről szeretnék értekezni, a méreg definícióját figyelembe véve. Emlékeztetőül:

MÉREG: Biológiai szempontból méregnek tekinthetünk minden olyan anyagot, amely az élő szervezettel érintkezve abban károsodást, betegséget, vagy halált okoz – általában kémiai reakció útján, vagy más, molekuláris szintű tevékenységgel – ha belőle kellő mennyiség jut be az élőlénybe.

Nem véletlenül emeltem ki azt a három szót.

Nézzük először a károsodást.

Mint az első fejezetben említettem, szervezetünk dinamikus rendszer, anyagcsere kapcsolatban áll a külvilággal. Felveszünk kémiai anyagokat, feldolgozzuk, kiürítjük. Ez egy nagyon jól szabályozott rendszer. Olyan, mint egy svájci óra szerkezete. A sok kis fogaskerék (szerveink) pontosan illik egymásba, olajozottan forognak. A rugó is (biokémia), mely az egész szerkezetet mozgásban tartja szépen működik.

Amikor a szervezet egészséges, a szerveink végzik a feladatukat, feldolgozzák, átalakítják a felvett anyagokat a zavartalan működés érdekében. Mindig annyit és akkor, amikor éppen szükség van rá. Ha valamelyik építőanyag hiányzik, azt jelzi a szervezet. Amikor szomjasak vagyunk azt jelzi, hogy vizet kell innunk. Amikor sótlannak érezzük az ételt, meg kell sózzuk (nem csak az ízérzet miatt). Vannak ionok, molekulák amire szüksége van a szervezetnek és vannak olyanok amire nincs, sőt a szervezetbe bekerülve megváltoztatják annak működését. Ezek az anyagok a mérgek, mert károsodást okoznak – homokszem kerül a fogaskerekek közé, hogy a svájci óra hasonlatnál maradjak.

Biztosan sokan ismerik/olvasták Agatha Christie Gyöngyöző cián című kiváló krimijét. A regényben ciánnal (kálium cianid, K-CN) gyilkolják meg az egyik szereplőt. A cián méreg, mert nem tartozik a szervezet számára szükséges anyagok közé sőt, oda bejutva károsodást (halált) okoz a sejtlégzés biokémiai láncának egyik lépését bénítva. Az áldozat gyakorlatilag megfullad. Érdekesség képen megemlítem, hogy Agatha Christie tévedett, amikor a ciánmérgezett áldozat bőrszínét kéknek írja le feltételezve az akasztásos fulladás analógiát. Ciánmérgezés esetén a sejtek „fulladnak meg” annak ellenére, hogy a vér normális mennyiségű oxigént szállít. Mivel a sejtek nem képesek felhasználni az artériás vér (piros) által szállított oxigént, ezért a vénás vér (normál esetben „kék”) is piros lesz. Ezért a ciánmérgezett kipirul és nem elkékül.

Egyik kedves hozzászóló említette az arzént (As) példaként, mint mérget. Nagyon helyesen. Az arzén sem tartozik a szervezetünk számára szükséges anyagok közé, mert nincs szerepe az anyagcserénkben. Ez is méreg a definíció szerint. Mérgező hatása évszázadok óta ismert és a legelterjedtebb szer volt gyilkosságok végrehajtására (arzén-trioxid, As2O3). Egyébiránt az arzén-trioxidot a mai napig használjuk egy bizonyos fajta leukémia kezelésére, igen jó eredménnyel.

Hadd kapcsolódjak az arzén kapcsán ahhoz a tényhez, miszerint szervezetünk képes megszabadulni a mérgektől mindenféle csodaszer nélkül is. A szervezet természetes méregtelenítő funkciója nem csak az éppen meglévő biokémiai rendszerek működéséből adódik. Szervezetünk képes megváltoztatni működését, méregtelenítő funkcióját külső tényezők hatására is. Ezt a képességet genetikai adaptációnak nevezik. Ez a képességünk biztosítja a faj fennmaradást olyan környezetben is, ahol a mérgek koncentrációja jóval magasabb a tolerálható mennyiségnél.

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/atacama-desert-people-have-evolved-to-drink-arsenicladen-water-/

Az idézett cikk kivonata röviden: Kb 7000 évvel ezelőtt az ember megtelepedett az Atacama sivatagban, ahol a teljes csapadékhiány miatt a talajban, így az alatta lévő vízkészletben felhalmozódott az arzén. Átlag ember számára ihatatlan az egészségügy határérték 100 szorosát is meghaladó arzéntartalom miatt.  Az itt megtelepedett embereknél azonban kialakult egy olyan genetikai mutáció, amely lehetővé tette a szervezetükbe bekerült arzén hatástalanítását és kiürülését. Több ezer évvel ezelőtt fogalmuk sem, hogy amit isznak, az mérgező, de sikeresen adaptálódtak a helyzethez anélkül, hogy bármiféle „méregtelenítést, tisztítást” alkalmaztak volna. Hát nem csodálatos a biológia? :)

 

Első blogomban idéztem Paracelsust, aki frappánsan fogalmazta meg a méregtan alapját: minden anyag méreg, csak a mennyiségtől függ, hogy melyik nem az.

Igen! Azok az anyagok is lehetnek mérgek, amelyekre a szervezetünknek szüksége van a normális működéshez. Nem mindegy azonban, hogy ezeknek mekkora a koncentrációja a szervezetben. Biztosan sokuknál készítettek már laborleletet. Ott az aktuálisan mért érték mellett azt is feltüntették, hogy milyen határértékek között tekintjük normálisnak a mért mennyiséget. Ha az aktuálisan mért érték ezen határérték alatt van, akkor hiányról beszélünk. Ha a határérték fölött van, akár mérgezésről is beszélhetünk, hiszen a magas érték már károsodást okoz. Valódi mérgek esetén ez az érték nulla, értelemszerűen. Ismét hivatkoznék ugyanarra a kedves hozzászólóra, aki – a méreg definiciója szerint – rákérdezett, hogy eszerint a konyhasó (NaCl) is méreg-e. A válaszom igen. Amennyiben a bevitt konyhasó mennyisége több, mint amire a szervezetnek szüksége van és ez folyamatosan, hosszú távon történik.  Azért, mert károsodást okoz a szervezetben, dacára annak, hogy a vese megpróbálja visszaállítani a normál nátrium értéket. Ám a vesének is van egy kapacitása és a túlterhelés tönkre teheti a szerkezetet. Ez igaz bármelyik szervünkre: a májra, a szívre a belekre, az izomzatra. A belélegzett levegő 20%-a oxigén. Oxigén terápia alkalmazásakor az oxigén  koncentráció 50%-ra a emeléséig rövid távon nincs gond. Hosszabb időtartam, vagy magasabb koncentráció alkalmazása azonban súlyos következménnyel, oxigén mérgezéssel jár. Lám-lám! Az életünket biztosító oxigén is okozhat mérgezést…   Túlhúztuk a svájci órát!

Fontosnak tartok megemlíteni itt még egy dolgot. Éles különbséget kell tenni az egyszeri (akut) és a folyamatos (krónikus) mérgezés között. Akut mérgezés esetén általában egyszeri, nagyobb dózisú méreganyag kerül a szervezetbe. Krónikus mérgezés esetén hosszabb távon, kisebb dózis. Mindkét esetben más és más a tünet, a mérgezés következménye és az orvosi terápia is. Akut esetben azonnali orvosi beavatkozás szükséges.

Vegyünk példának egy különleges, de sajnos gyakran előforduló esetet. Valaki öngyilkossági szándékkal nagy mennyiségű vérnyomás csökkentöt vesz be. Eszméletlenül találják, de még él. Jön a mentő, viszik Zacher doktorhoz. Ő megkezdi az ilyenkor szokásos eljárást: minél előbb eltávolítani a gyomorból a még fel nem szívódott hatóanyagot (gyomormosás) aztán utána küld még egy jó adag aktív szenet is, hogy az megkösse a maradékot, akár a belekben is. Egy másik kedves hozzászóló felelőtlennek nevezett azért a kitételemért, miszerint „méregtelenítés” kapcsán az aktív szén kúraszerű használatát elutasítottam. Megállapítása valószínűleg abból a félreértésből adódhatott, hogy – amire nagyon helyesen hivatkozott – az aktív szenet csak AKUT esetekben alkalmazzuk. Testünk normális működése esetén semmi szükség az aktív szén használatára, sőt kúraszerű alkalmazása akár káros is lehet. Mégpedig két ok miatt. Az egyik, hogy az aktív szén – mint elnevezése is mutatja – felületén aktívan köti meg a legtöbb anyagot, legyen az szervetlen, vagy szerves. A vitaminokat is, a tápcsatornában lebontott anyagokat is (emlékeznek a kupacokra?), ezáltal azok nem, vagy nem a megfelelő mennyiségben szívódnak fel és hiányozni fognak a szervezetből. A másik ok pedig sokkal veszélyesebb. Feltételezzük, valaki súlyosan magas vérnyomásban (hipertónia) szenved és ezért KRÓNIKUS, azaz mindennapi gyógyszerszedésre szorul. Most jön valaki más és azt mondja neki: Tele van a szervezeted méreganyaggal! Itt egy jó kis módszer. Egyél minden nap aktív szenet, az majd kipucolja a mérgeket! Betegünk megfogadja a tanácsot és elkezdi a kúrát. No és persze beveszi a vérnyomás csökkentőjét, mert az orvos meg azt mondta. Mi is történik? Az aktív szén megköti a vérnyomás csökkentő hatóanyagot. Az nem szívódik fel, ezért nem is lesz semmilyen hatása. Mintha be se vette volna. Mivel a magas vérnyomás nem fáj, észre sem veszi, hogy napról napra megy föl a vérnyomása. Egyszer aztán bekövetkezik a nem várt esemény: gutaütést (sztrók) kap. Ha szerencséje van, meghal. Ha nincs akkor akár évekig is vegetálhat ágyhoz kötve, 24 órás ellátásra szorulva. Jó neki, jó a családnak, ugye? És mindez miért? Mert jött egy idióta és meggondolatlanul rábeszélte valamire, aminek nincs semmi értelme alapból sem.

Remélem sikerült ismét elgondolkodtatni Önöket.

A bejegyzés trackback címe:

https://gballagi.blog.hu/api/trackback/id/tr9412292487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Free Radical 2017.04.01. 19:27:34

Köszönöm a linket, nagyon szívesen beszélgetnék Önnel terhességi toxémia témában.

Ballagi György · www.ballagi.com 2017.04.02. 19:21:25

Kedves Free Radical! Sajnálattal, de nem tudok Önnel ez ügyben értekezni, mivel nem vagyok nőgyógyász, hanem gyógyszerész/farmakológus. Én élettannal, gyógyszertannal és toxikológiával foglalkoztam/foglalkozom. Ezen diszciplinákon belül is főleg a kardiológiával és a diabetesszel.

Free Radical 2017.04.03. 17:39:35

Kedves Ballagi György, köszönöm válaszát.

Free Radical 2017.04.04. 08:32:03

Kedves Ballagi György, elnézést, hogy ismét zavarom. Az igazság az, a projektemhez szükség lenne kedves, tehetséges, nyitott toxikológus segítségére is profil készítéséhez, nőgyógyászt már (remélem sikerült) megnyernem. A terhességi toxémia sajnálatos módon az egész szervezetet érintő általános megbetegedés, találkozhatunk szív- és érrendszeri betegségekkel, diabétesszel is. A blogjához gratulálok, jó stílusban íródott, közérthető és roppant hasznos. Kálium cianiddal eddig még nem találkoztam, csak hidrogén cianiddal HCN, őszintén kíváncsi vagyok van-e eltérés a két vegyület hatásmechanizmusában (a cianidokat illetően kevés ismerettel rendelkezem). Üdvözlettel

Ballagi György · www.ballagi.com 2017.04.04. 11:14:55

Kedves Free Radical! Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy a terhességi toxémiának és a klasszikus értelemben vett toxikológiának semmi köze egymáshoz, annak ellenére, hogy az elnevezésükben a "tox" szótöredék szerepel.
Ciánmérgezés ritkán fordul elő, évek óta nem volt ilyen eset. A HCN (cián sav) és a KCN (kálium cianid) ugyanúgy hat. Vizes közegben mindkettő ionjaira hidrolizál és a CN (cianid ion) okozza a mérgezést. A cián a sejtlégzést akadályozza meg, pontosabban a Citokróm-C mitokondriális enzimet blokkolja. Sejtlégzés során a sejtjeink oxigén felhasználásával energiát állítanak elő (ATP). Végtermékként szén-dioxid keletkezik, melyet kilégzünk. A biológiai oxidáció a glükolízissel kezdődik, a sejt citoplazmájában, majd innen a folyamatok előbb a mitokondrium alapállományában folytatódnak (Citromsav-ciklus), majd a mitokondrium belső membránján fejeződik be a lebontás,, mint terminális, vagy végső oxidáció. A különböző szakaszokban végbemenő folyamatokat most nem részletezem, csak ami fontos most. Ez pedig a terminális oxidáció szakaszában történik.A cián a citokróm-c molekulákat bénítja. Ezen molekulák hivatottak a az elektrontranszport lebonyolítására, így végső soron energia (ATP) előállítására. A citokrómok egy fehérje és egy hem részből állnak. A hem vasionja az elektronokat felvéve redukálódik (Fe3+ -> Fe2+), majd tovább adva azokat oxidálódik (Fe2+ -> Fe3+). A folyamat eredményeként a mitokondrium két membránja között feszültségkülönbség alakul ki, melyet az enzimek által képzett csatornák egyenlítenek ki. A protonoknak (hidrogén ion) a kinyílt fehérje csatornákon történő átáramlásakor felszabaduló energiát az enzim az ATP képzésére használja fel. A cián ezt a lépést blokkolja.

A vér ugyan tartalmaz elég oxigént, de a sejtek nem képesek felhasználni, úgy nevezett cytotoxikus hypoxia alakul ki, a halál pár percen belül fulladás miatt áll be. A mechanizmus következtében az oxigén tenzió csökken, ez ingerli a légzőközpontot, így a mérgezés elején fokozódik a légzés. A cianidok az oxigénhiányra legérzékenyebb szerveket támadják meg először, így a központi idegrendszert és a szívet. Kis koncentrációban a cián-hidrogén (HCN) és a kálium-cianid (KCN) nem mérgező, mert a szervezetben jelen levő rodanáz enzim kén jelenlétében ártalmatlan tiocianáttá alakítja őket. Így, ha időben észlelik, a ciánmérgezés egyik terápiája kén (tioszulfát), valamint nátrium-nitrit parenterális adása. Ez utóbbi anyaggal a vér hemoglobinjából methemoglobint képzünk, amelyhez a cianid affinitása nagyobb, mint a citokróm-oxidázhoz, így mintegy elvonjuk a mérget a célmolekulától.

Free Radical 2017.04.04. 18:03:55

Kedves Ballagi György,
'Mindjárt az elején szeretném leszögezni, hogy a terhességi toxémiának és a klasszikus értelemben vett toxikológiának semmi köze egymáshoz, annak ellenére, hogy az elnevezésükben a "tox" szótöredék szerepel.' - írta- remélem jól értem:
A toxikológusoknak van tudomásuk a mérgezés tényéről, általában tudják milyen méreggel van dolguk, és/vagy elvégzik a megfelelő vizsgálatokat.

Véleményem szerint a t.toxémia oka azért sem tisztázott, mert nem mérgezésnek kezelik és a speciális körülmények teljesen összezavarják a szakembereket.
Egyszer Ön leírta a megfelelő kifejezést (ezt sokáig kerestem) dinamikus változás. Úgy gondolom ez a dinamikus változás is közre játszik abban, hogy nem találják amit keresnek.

Az is lehetséges a t.toxémiáról egy kicsit több információ áll rendelkezésemre, mint amennyi ma köztudott, némi személyes tapasztalat és pár év tanulás-nyomozás után.

Köszönöm ezt a remek és részletes írást a ciánmérgezésről (kell egy kis idő míg feldolgozom :) Bevallom őszintén emlékeimben annyi élt, hogy a cianid ion reverzibilis kötésbe lép az Fe3+-al, így az oxidációs folyamatok megbénulnak.
Üdvözlettel
süti beállítások módosítása